Fóliázott medencék

Gyakoriak a fólia burkolatú medencék.

 Ebben az esetben a medence belső felületén PVC alapanyagú, UV stabilizált fóliaburkolat kerül elhelyezésre, ami biztosítja a vízzárást, és a felület megjelenését is. A fólia vastagsága általában 0,8-1,5 mm.
A vékonyabb fóliák nagymértékű nyúlásra képesek, ezért általában a medence méreténél kisebb méretűre készítik, a medencébe helyezve, a nyomása feszíti a felületekhez, kisimítva ezzel a fóliát. A fólia és a beton közé nem rothadó a betonfelület érdességét elfedő szigetelőanyag elhelyezése szükséges (flíz, geotextília, polifoam). 

medencék máglya kft

A vékonyabb fóliák erős igénybevétel, vagy kedvezőtlen geometriai kialakítás következtében meggyűrődhetnek, ami elrontja a medence megjelenését. A vastagabb fóliák közepén textilbetét van elhelyezve, ami biztosítja a fólia alaktartását, a gyűrődések jelenléte szakszerű kivitelezéssel teljesen kiküszöbölhető. A burkolat tekercsekből vágott fóliacsíkok helyszínen történő összehegesztésével készíthető el, ami szakképzettséget igényel.

A fólia burkolatú medencék fő előnye, hogy a vízzáróságot a fólia megnyugtató módon biztosítja, a szerkezetnek “csak” a statikai követelményeket kell kielégítenie. Gyakran alkalmazott szerkezet építési mód az oldalfalak zsalukőből történő megépítése, ami pontos, házilagos kivitelezést is lehetővé tesz, és az íves felületek is könnyen kiképezhetők. Hátránya, hogy a fólia viszonylag sérülékeny, idővel elszíneződik (másképpen a víz alatti felületek és a vízvonal feletti részek), illetve a fólia 10-15 év alatt elöregszik, cserére szorul, amit általában a medence körüli burkolat megbontásával együtt tudunk megtenni.