Beton medencék

Általában csempével, vagy üvegmozaikkal burkolják.

A szakszerűen kivitelezett vasbeton medencéről elmondható, hogy a legtartósabb, “örök életű szerkezet”.

 Két kialakítási változata van a vízzárás módja szerint: a vízzáróságot a betonszerkezet, vagy pedig a betonozás után felhordott külön réteg biztosítja.

 A vízzáró beton speciális szemcseszerkezetű, adalékanyagokat is tartalmazó keverék, betongyárakban általában megrendelhető, helyszíni keverése nem ajánlott.

A medencét burkolás előtt vízzárósági próbának kell alávetni. A vízzárósági próba időtartamát és a megengedett vízveszteséget szabványok rögzítik. Ha kiderül, hogy a medencéből vízelfolyás tapasztalható, vízzáró vakolat felhordása szükséges. Ha medence kívülről körbejárható, a vízelfolyás helye lokalizálható, a meghatározott helyen vízzáró vakolatot kell felhordani. Ha nagy felületen szükséges a javítás, célszerű az egész medencét vízzáró bevonattal ellátni, ami tulajdonképpen a betonmedence építés másik lehetséges módja. Ebben az esetben a betonszerkezet vízzárósága nem kritérium, hiszen azt az utólag felhordott bevonat garantálja. Ez az építési mód olcsóbb, de kevésbé biztonságos. A medenceszerkezet repedésmentessége itt is követelmény. A bevonatnak megfelelően kell tapadnia a betonfelületre.

A beton medencék fontos szerkezeti eleme a burkolat, ami döntően befolyásolja a medence megjelenését, tisztíthatóságát.

A legelterjedtebb, elegáns, könnyen tisztántartható burkolatfajta a jó minőségű, speciálisan medencék burkolataként használatos csempe. Kültéri medencék esetében is megfelelő ragasztó és szakember alkalmazásával a felfagyás elkerülhető.

A csempe burkolatok mellett egyre gyakrabban találkozhatunk üvegmozaik burkolatokkal. Legfőbb előnye, hogy íves, szabálytalan formájú felületek is szépen burkolhatók, gazdagabb, összetettebb színvilág érhető el, mint a csempék