Medence téliesítéssel a fagykárok ellen!

Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak…

Bár biztosan ti is rettenetesen sajnáljátok, hogy a fürdőzős, meleg nyári napok – amikor a medence szélén ülve kortyolgattad az üdítő koktélokat J – máris elrepültek, nem árt azonban lassan a hidegebb időjárásra is gondolni, és a megfelelő intézkedéseket megtenni.

Mit is értünk a medence téliesítése alatt?

Téliesítés alatt a kültéri medencéknek a téli időszakra való felkészítésére gondolunk.

 

Miért van erre szükség?

A téliesítésre azért van szükség, mert így elkerülhető a medencetest és más gépészeti elemek esetleges károsodása a fagyás következtében, és nem mellesleg majd a tavaszi üzembe helyezés is könnyebben, gyorsabban és gazdaságosabban kivitelezhető lesz.

Gondoljunk csak bele. Ha már röpködnek a mínuszok, a víz is megfagy, a térfogata megnő. Ezáltal a medencét kitöltő víz a feszítés következtében kárt tehet a falakban és repedéseket okozhat. A beépített csövekben lévő víz is súlyos károkat okozhat, a fagyás a gépészeti elemeket sem kíméli. Ti sem szeretnétek alkatrészcserével indítani a jövő évi szezont, ugye?

Azok, akik nem rendelkeznek hőszivattyúval már bizony tapasztalhatták, hogy sürgősen cselekedniük kell az elkövetkező hideg idő kapcsán a medencéjük élettartamának megőrzése érdekében.

Ha Ti rendelkeztek hőszivattyúval, akkor egy fokkal szerencsésebb helyzetben vagytok, és nagyobb biztonságban tudhatjátok a medencéteket. MOST MÉG!

Ahhoz ugyanis, hogy a fagyás ne okozzon károkat, min. 5 Celsius fokot kell tartani a medencében, mely óriási áramköltségeket jelentene, és még így sem garantált, hogy nem lesz valamelyik gépészeti elemmel esetleg probléma.

 

Száz szónak is egy a vége, a téliesítés nem maradhat el!

 

Hogyan is történik a medence téliesítése?

  • A medence vizét először is alaposan ki kell takarítani, hogy ne legyen gond az algák elszaporodásával, majd megtisztítjuk a zsíros szennyeződésektől és vízkőlerakódásoktól az erre kifejlesztett tiszítószerek alkalmazásával
  • A medence vízszintjét leengedjük a szkimmer alá
  • A csöveket víztelenítjük
  • Felhelyezzük a speciális téli takarót

 

Van már nyári medencetakaróm, az nem megfelelő?

Sajnos azt kell mondanunk, hogy nem. A nyári ugyanis a szennyeződésektől (falevél, por) óvja meg a medence vizét, a fagyás ellen viszont nem tud védelmet nyújtani. A téli takaró még abban is különbözik a nyáritól, hogy a víz fele néző oldala sötét, ugyanis az algák a sötétben kevésbé szaporodnak, valamint befűző fülesek, azaz túlfutnak a medencetesten, így biztosítva tökéletes elzárást a szennyeződésektől és a napfénytől. A széleit ki kell kötözni, hogy a szél ne tudjon belekapni és érdemes akár még kisúlyozni is az erre a célra kifejlesztett 1 vagy 2 méteres hosszúságban kapható vízzsákokkal. Előnye még, hogy könnyen telepíthető, kedvező áron is elérhető, és a vízzsákok cseréje is egyszerűen kivitelezhető.

Ne keverjük viszont össze a téli takarót a biztonsági takaróval. Ez alumíniumból van és a gyerekek biztonsággal rámehetnek, nem fog alattuk beszakadni, de télre nem alkalmazható.

 

Ha igazán biztosra akartok menni, akkor érdemes beton töltetű és poiletilén bevonatú fagytestet is elhelyezni a medencében, mely lényege, hogy a jégtágulásból eredő károkat képes megakadályozni, tehát további védelmet nyújt a fagykár ellen. A medencébe hosszában és keresztben kerül elhelyezésre egy-egy sor.

 

Hosszabbítsátok meg medencétek élettartamát!

Gondolkodjatok előre és óvjátok meg a gépészetet a fagykártól, a medence vizét az algásodástól!

Minden, a téliesítéshez szükséges vegyszer, fagytest, és téli takaró beszerezhető már nálunk!

 

Vegyétek fel velünk a kapcsolatot telefonon, személyesen vagy messenger üzenetben és kérjétek szakértő segítségünket!

Fagytest

Befőzőfüles téli takaró