Fűtés napenergiával

napkollektorok

A medence vizének melegítésével meghosszabbítható a “szezon”. A fűtésre többféle lehetőség közül választhatunk igényeinknek, és a pénztárcánknak megfelelően.
Az alábbiakban a napkollektorok közül mutatunk néhány fajtát. Ezek közül néhánynak fontos jellemzője, hogy a medence vizét közvetlenül melegítik nem igényelnek hőcserélőt és keringető szivattyút.

 

 Napkollektor tábla:
A kollektor műanyagból készült. A medence vizét közvetlenül keringetjük a rendszerben. A megfelelő kollektorfelület segítségével a víz egy nap alatt akár 5-10 fokot is melegedhet.


Tetőre ragasztható napkollektor:
Nem szükséges tartószerkezet. Egyszerűen a háztetőre vagy akár a kerítés falára is felragasztható műanyag csőrendszer. Közvetlenül a medence szűrőberendezésére csatlakoztatva melegíti a vizet.

 


Félgömb kollektorok.
A legújabb fejlesztés a félgömb alakú kollektor. Ez a berendezés nagyobb hatásfokkal fogja be a napsugarakat a víz melegítéséhez. A félgömb megoldás miatt kevésbé érzékeny a tájolásra, ezért lapostetőkön is kiválóan   működik.

 


Hagyományos napkollektorok:
A hagyományos napkollektorok hőcserélőn keresztül melegíthetik a medence vizét. Ebben az esetben szükséges egy fűtökör kialakítása és a medence gépészetéhez való csatlakoztatása. A már meglévő HMV kollektorok is csatlakoztathatók a medence rendszeréhez. A nyáru időszakban a feleslegessé váló kapacitásokat kihasználhatjuk a medence vizének melegítésére.